Омаж Ратнику светлости

Омаж Ратнику светлости

„Ратници светлости чувају сјај у очима. Они су део света, суделују у животу других људи и започињу своје путовање без бисага и без сандала. Небројено пута испадају кукавице. Не поступају увек исправно. Пате због безначајних ситница, понашају се као слабићи, и понекад, сматрају да су неспособни да се развијају. Врло често верују да су недостојни било каквог благослова или чуда. Нису баш увек сигурни шта заправо траже ту где су се задесили. Често проводе бесане ноћи, уверени да њихов живот нема смисла.
Зато и јесу ратници светлости. Зато што греше. Зато што се питају. И зато што траже неки разлог – сасвим је извесно да ће га и наћи.“ *из Приручника за Ратника светлости, Паоло Коељо.

Постоје начини и начини да бежиш, али ниједан да побегнеш.. рекао си. Постоје. Али.. Тешко је. Записано у Ужицу 28.03.2013. да наша величина није да никада не паднемо. већ да устанемо увек када паднемо. Знаш, памтим. Ових дана је година нашег дружења. Хтео сам да напишем песму,  али крик ми је у ћутање претворен. Обојим мисли Твојим речима, развучем осмех из сећања и пустим сузу.  Не постоји реч да опише празнину. На страницама Твојих књига осећам блискост. Из речи црпим снагу за даље. Боли. Али забораву не препуштам. За кестен у њеним очима, стисак руке и загрљај, за разумевање и подршку, успомену на „овде је седео Ршум“, шетње и разговоре, за Француску број 7, за понос у очима на помен твог имена, најдражи мој брате по перу.. Недостајеш.

—————————————————————————————————————————–

Иван Ршумовић је рођен 3. маја 1972. године у Ужицу. На Филолошком факултету у Београду, 1998. године, постао је професор српског језика и књижевности, а касније је стекао и звање библиотекара. Радио је као професор у средњим школама у Ужицу, а од 1999. године на Одељењу стручне књиге у Народној библиотеци Ужице, истовремено организујући и реализујући културне програме Библиотеке. Од 2003. године члан је редакције часописа „Међај“,стални члан жирија за доделу Награде Милутин Ускоковић, од 2005. године је сарадник Матице српске на пројекту „Српски биографски речник. Члан је Удружења књижевника Србије. Члан и суоснивач огранка „Вукове задужбине у Ужицу. Објавио је седам самосталних и две коауторске књиге. Четири књиге поезије: „Кестен у Маријиним очима“, „Један дан, један сан, једна песма“, „Изгубљене молитве“ и „Serbia Kosovo Curriculum Vitae“три романа: „No passaran“, „Тринаест минута“ и „Четрнаести минут“, једну антологију приповетке, коауторство „Прича Карановца“ и антологију поезије „Песме Карановца“. Монографију ужичке библиотеке „Народна библиотека Ужице 1856-2006″, коаутор и уредник, монографију о кошарци у Ужицу „Кошеви крај Ђетиње“ и 14 библиографских јединица на сајту НБ Србије. Изненада преминуо у петак, 12.07.2013. године.