…pusta ulica petrolnog neba…
…u magli istopljen dan…
..pahulja na dlanu i san…
…tvoj dah…

Biografija

Miloš Brkić je rođen 1986. godine u Požegi.
U rodnom gradu završava Osnovnu školu i Gimnaziju, a studije ekonomije u Novom Sadu. Poeziju i prozu piše od osnovne škole. Do sada je objavio knjige poezije:

Za knjigu poezije „Senke u očima“ dobio je književnu nagradu „Matićev šal“. Dobitnik je prve nagrade na konkursu „Šumadijske metafore“, nagrade “Pečat kneza Lazara” za knjigu “Reči iz bezglasja”, nagrade “Pero knjaza Miloša Obrenovića” i nagrade “Euridikina povelja” na 11. Međunarodnim pesničkim susretima “Orfej na Dunavu 2022”.

0

Objavljenih knjiga

0

Pesama

Pesme su mu prevođene na ruski, italijanski, francuski, arapski i engleski jezik.
Učestvovao je na brojnim manifestacijama kulture i večerima poezije.
Zastupljen je u različitim časopisima, zbornicima i antologijama pesništva.
Član je Udruženja književnika Srbije.
Živi i radi u Požegi.

Istaknuti datumi

Objavljene knjige, nagrade i drugi značajni datumi

2022

Euridikina povelja

U ime vaseljenske reči “ljubav”, dobitnik nagrade “Euridikina povelja” na 11. Međunarodnim pesničkim susretima “Orfej na Dunavu 2022” za pesmu “Vertigo za šapate”.

2022

Pero Milana T. Porubovića

Dobitnik nagrade “Pero Milana T. Porubovića za nemerljiv nacionalni doprinos srpskoj pisanoj reči, njenom rodoljublju, pravoslavlju, tradiciji i drugim trajnim vrednostima naše kulturne istorije”.

2018

Pero knjaza Miloša Obrenovića

Dobitnik nagrade “Pero knjaza Miloša Obrenovića” za ukupno književno stvaralaštvo i doprinos srpskom jeziku i kulturi

2016

Pečat kneza Lazara

Dobitnik nagrade “Pečat kneza Lazara” za knjigu poezije “Reči iz bezglasja”

2014

Šumadijske metafore i Drugi cvet

Prva nagrada na konkursu “Šumadijske metafore” za “Pesmu o…” i objavljivanje knjige “Drugi cvet”

2013

Matićev šal

Dobitnik nagrade “Matićev šal” za knjigu “Senke u očima”

2013

Udruženje književnika Srbije

Na obrazložene predloge dr Rada Vučićevića i Ivana Ršumovića, sa dve objavljene zbirke poezije, kao jedan od najmlađih članova primljen u Udruženje književnika Srbije

2012

Kada tišina progovori zbog tebe

Objavljena prva knjiga poezije

Drugi su pisali...

Izvodi iz recenzija, književnih kritika i eseja

Brkićeva poezija je usmerena na prostor intimnog kruga i unutrašnjeg oka, dakle na prostor iz koga se izlazi van sveta. Ova poezija je kompleksna, ali nije hermetična, tako da je lako mogu raskovati ključevi intuicije.
Dragan jovanović danilov
Književnik
Brkićev jezik je jasan, glasan, čitak i pitak da se lako, razumljivo, brzo i jednostavno čita, kao lagana muzika, ni odveć glasna ni tiha, da se slušaočevo uho ne napreže, već uživa. Prepun je divnih kovanica, mislenica, reči sa smislom, poređenja, opisa, prideva, stilskih figura kojima nije lako odoleti a ne zastati, pa sve ponovo ne iščitati, ući u značenje i zvučanje...
dr Rade Vučićević
Književni kritičar i teoretičar književnosti
Miloš Brkić je darovit pesnik koji ispisuje poeziju spoznaje i samospoznaje. Njegove pesme odlikuje nepatvorena senzibilnost i lirska slivenost zavisno od stepena unutarnje ritmičnosti i eteričnosti svojstvene mladalačkim pogledima.
Radomir Andrić
Književnik
Miloševa poezija, saberemo li sve, stvarno je poezija iz drugog ugla. Onog u koji se pesnik smestio da bi posmatrao svet. To nipošto nije malo. Na njemu je da tu poziciju zadrži, pazljivo osmatra, duboko proživljava i predano piše.
Dušan Stojković
Književnik
Miloševi tekstovi imaju veliku snagu i lepotu, iako u književnom smislu predstavljaju veoma specifičnu vrstu poezije koja pre svega zahteva vispren um sposoban da u realnim životnim okvirima svakome i svemu se nasmeje i sposobnost da se čak i u najbolnijim okolnostima smehom nosi sa životom.
Ivan Ršumović
Književnik