О поезији Милоша Бркића

О поезији Милоша Бркића

Поезија Милоша Бркића представља уметничко трагање између јаве и сна, надахнуто романтичним и поетским доживљајем, али обогаћено обрасцима. Наиме, читајући његову поезију читалац увиђа да оваква поезија отвара широке уметничке могућности, а при томе уметник задржава значајну ноту тајанствености и непредвидивости: практично у сваком песми аутор нас води, држи у неизвесности, „приморава“ да његова поезија одржи висок ниво читатељске заинтересованости…

Тежиште, основна тема збирке Када тишина проговори због тебе је љубав, најчистије и најплеменитије људско осећање. Милош Бркић у својим песмама тражи начин да изрази сопствена интимна стремљења, при томе градећи једно врло интересантно и неуобичајено књижевно дело. У својој основи то није само поетска творевина, пошто се међу песмама налазе кратки прозни записи, па и песме које подсећају на песме у прози, но њихова лиричност их неодољиво вуче у свет поезије и сврстава у једну врсту песама у прози. Стога, овде се може говорити о комплетној песничкој творевини. Мудро грађена и усмеравана, ова необична књижевна форма привлачи читаоца већ навикнутог и помало уморног од устаљених књижевних образаца, просто га позива на читање. Необичности са једне, а лепоти и једноставности форме са друге стране, значајно доприноси и слободни или бели стих. Иако је оваквим начином изражавања избегнута рима, то се у ритму и мелодичности не примећује, јер сви поменути структурни елементи граде специфичну форму која кроз речи и изразе даје јединствену и пријатну мелодију за ухо, а препознатљиву и крајње питку за душу.

*****

Милошеви текстови имају велику снагу и лепоту, иако у књижевном смислу представљају веома специфичну врсту поезије која пре свега захтева виспрен ум способан да у реалним животним оквирима свакоме и свему се насмеје и способност да се чак и у најболнијим околностима смехом носи са животом. Милош нам се открива као писац специфичног сензибилитета, и то, пре свега дрскошћу и директношћу, некад са сетом и носталгијом, али увек са неким посебним шмеком, са способношћу да у самим песмама „углави“ мисли и реченице које само појединци могу да схвате и „прочитају“, наговештавајући на тај начин да све што он пише има одређену, непредвидиву дубину и књижевно-уметничку снагу. На моменте оштрог пера, а опет духовит, нежан, романтичан писац, Бркић вешто барата својим знањем и богатим речником, успешно се носи са разним стилским фигурама и списатељским формама, стално доказујући да његов млађани неуморни стваралачки дух има сасвим довољно и мотива и идеја да нас дарује новим делима.

Иван Ршумовић, књижевник